perjantai 13. syyskuuta 2013

Molla ABC ja Papunet

Ykkösillä oli taas viikon viimeinen tunti minun luokassani. Olin välitunnilla avannut koneille valmiiksi Molla ABC:n, maanmainion ohjelman, jolla harjoitellaan kirjainten ja numeroiden muotoja. Ohjelma toimii selaimessa, eli koneille ei tarvitse ladata mitään.

 
Näytin ensin dataprojektorilla, mitä pelissä tehdään.
 
 
Ykköset menivät koneiden liian pienen määrän vuoksi istumaan pareittain. Sovimme, että pelataan vuorotellen niin, että kukin saa valita 1-2 kirjainta kerrallaan ja toistokertoja saa olla korkeintaan kolme.
 
Joskus kirjaimista meinisi tulla vähän venkuroita. Ohjelma hyväksyy persoonallisen "kynänjäljen", mutta jos menee ihan pieleen, täytyy aloittaa alusta.
 

 

Ajettelin lapsia katsellessani, että voisimme harjoitella joka viikko tvt-tunnin alussa heidän sillä viikolla opettalemaansa kirjainta. Se veisi vain hetken ja tukisi muotojen tutuksi tuloa.
 
Ekaluokkalaiset jaksoivat tehdä näitä kirjaimia parikymmentä minuuttia. Sitten alkoi liikehdintä olla levotonta, sentään viikon viimeinen tunti! Lopputunniksi he menivät taas suurelle suosikkisivustolleen Papunet'iin. Siellä he tuntuvat viihtyvän todella hyvin ja työskentelevän ahkerasti.
 
 
Tunnin lopussa toivotimme hyvät viikonloput ja lähdimme kotiin! Hyvää viikonloppua!

perjantai 6. syyskuuta 2013

Satukuvat ja Papunet

Ykköset tulivat taas hyvin innokkaina tvt-tunnille. He olivat piirtäneet edellisellä kerralla Paint-ohjelmalla luokan yhteiseen satuun tulevia kuvia. Olin alkuviikosta tulostanut kuvat ihan pikkuisina A4:sten yläreunaan, aina yksi kuva sivulla. Ekaluokkalaiset olivat sitten keskiviikkona kertoneet kuvaansa liittyvän tarinan viidesluokkalaisille koulukummeilleen, jotka kirjoittivat jutun ylös.

Tänään katsoimme sitten kuvat yhdessä valkokankaalta ja minä luin ääneen kuhunkin kuvaan liittyvän kertomuksen. Aika hurjia juttuja osalla! Alunperin tarkoitus oli keksiä yhdessä tarina, jossa koko luokka on päätynyt jonkinlaiseen satumetsään. Täytyy vähän editoida juttuja, jotta ne saa samaan tarinaan. Varmaankin on tulossa kuitenkin ihan hieno satu!

Lopputunnilla oppilaat olivat taas Papunet'in sivuilla. He saivat tällä kertaa pelata siellä mitä halusivat.

Vähän olivat ykköset nyrpeinä, kun alkutunti kului kuvia katsellen, eikä heti päässyt tietokoneelle. Onneksi he ennättivät kuitenkin pelata vähän. Tuntuvat muuten valitsevan hurjan vaativia pelejä!

maanantai 2. syyskuuta 2013

Ekapeliä pelaamaan

Koulussamme kaikilla ekaluokkalaisilla on tunnukset Ekapeliin. Teemme ne eskariluokan syksyn aikana. Vanhemmilta kysytään kirjallinen lupa pelaamiseen.Vinkkaamme vanhemmille, että he voivat kirjautua pelin käyttäjiksi myös  kotona. Silloinn pelaajatiedot voi yhdistää ja  lapsi voi edetä pelissä kotona ja koulussa samalla pelitunnuksella. Pelejä voi pelata myös ilman kirjautumista, mutta silloin tiedot eivät tallennu.

Ekapelit on ladattu oppilaskoneillemme ja lapsi löytää linkin kuvakkeen helposti työpöydältä. Näin oppilaat voivat varsin itsenäisesti pelata peliä pienen alkuohjeistuksen jälkeen.

Ekapelejä on useampia: Ekapeli Eskari, Ekapeli Lukeminen, Ekapeli Sujuvuus ja Ekapeli Matikka. Lisäksi pelistä löytyy ruotsinkielinen versio ja maahanmuuttajille tarkoitettuja Ekapelejä.

Pelaajien edistymistä voi seurata. Opettaja voi kirjautua hallintasalasanallaan pelipalvelimelle ja seurata oppilaiden pelitietoja. Ekapeli Sujuvuus on tarkoitettu jo lukeville lapsille.

Pelit antavat mahdollisuuden eriyttää opetusta mielekkäällä tavalla. Pelistä hyötyvät lapset, joilla on vaikeuksia oppia kirjain - äänne -vastaavuutta. Peli tuo hauskalla tavalla paljon toistoa harjoitteluun.